HAARWENSEN ǁ Postbus 244 ǁ 3640 AE Mijdrecht ǁ T: ǁ E: ǁ IBAN: NL42RABO ǁ

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAARWENSEN ǁ Postbus 244 ǁ 3640 AE Mijdrecht ǁ T: 0297-745300 ǁ E: info@haarwensen.nl ǁ IBAN: NL42RABO0136328628 ǁ"

Transcriptie

1 Hoe is Stichting Haarwensen ontstaan? Stichting Haarwensen is opgericht door Yvonne de Boer en officieel gestart op 7 april 2008 met een grootse opening in het AMC, waarbij Paul de Leeuw de eerste pruik overhandigde aan een ziek kind. Het initiatief kwam tot stand nadat Yvonne, die kapster is en haar eigen salon heeft in het AMC, in 2007 te gast was bij de show van Paul de Leeuw. Daar mocht zij een lange paardenstaart van een twaalfjarig meisje afknippen. Dit meisje wilde namelijk de zieke kinderen helpen door een pruik te laten maken van haar haren. Pruiken van echt mensenhaar kosten, afhankelijk van de lengte, tot Veel ouders hebben dat geld niet. Veel mensen die naar de tv-show aan het kijken waren, vonden het zo n mooi idee, dat ze hun eigen haar afknipten en het naar Yvonne opstuurden. Hierdoor is het idee ontstaan om Stichting Haarwensen op te richten. Wat doet Stichting Haarwensen? Stichting Haarwensen is er voor kinderen tot en met 18 jaar, die door medische behandelingen of een vorm van alopecia (kaalhoofdigheid) in aanmerking komen voor een haarwerk of pruik. Vaak gaat het om kinderen met kanker die hun eigen haar zijn kwijtgeraakt door bijvoorbeeld chemotherapie of medicijnen. Pruiken of haarwerken zijn erg duur en worden vaak maar voor een klein gedeelte vergoed door de verzekering. Daarom is Stichting Haarwensen opgericht. De Stichting geeft pruiken aan deze kinderen, zonder dat de ouders daarvoor iets hoeven te betalen. Zodra de eerste haren uitvallen, kunnen kinderen bij Stichting Haarwensen een gratis pruik uitzoeken die het meest op hun eigen haar lijkt. Zo hoeven deze kinderen geen dag zonder haar rond te lopen. Voor wie is Stichting Haarwensen? Per jaar verliezen zo'n 500 tot 550 jonge patiëntjes hun haar door chemotherapie. Het duurt vaak wel twee jaar voordat de eerste donshaartjes weer zichtbaar zijn. Met een kaal hoofd of een zichtbare pruik blijven deze kinderen er uitzien als kankerpatiëntjes. Een mooie pruik kan er voor zorgen dat zij zich weer kind voelen. Ook kinderen die alopecia areata hebben kunnen een pruik van Stichting Haarwensen krijgen. Alopecia areata betekent pleksgewijze kaalheid. Je hebt dan een plaatselijke ontsteking rond de haarwortels. Deze ontsteking belemmert de haarwortels in hun functie, waardoor ze alleen nog misvormde haren produceren (die snel afbreken), of helemaal geen haren meer. Naar schatting heeft 1 tot 2 op de honderd mensen nu of in het verleden last gehad van alopecia areata.

2 Hoe doet Stichting Haarwensen dit? De pruiken worden uiteraard gemaakt van echt haar. Dat betekent dat Stichting Haarwensen afhankelijk is van mensen die hun afgeknipte staart of vlecht willen afstaan aan Stichting Haarwensen. Om een mooie pruik van deze haren te kunnen maken, gelden er wel een paar regels: 1. Minimale lengte 30 cm Met een haarlengte van 30 cm kan een pruik gemaakt worden die ongeveer tot op de schouders komt. De meeste meisjes willen langer haar, dus hoe langer, hoe beter! 2. Alle natuurlijke haarkleuren, behalve grijs haar, zijn welkom. Het haar wordt niet geverfd. De pruiken hebben dan ook de kleur van het gedoneerde haar. Kinderen willen natuurlijk geen grijs haar. Geverfd of haar met high lights is te beschadigd om te verwerken in de pruik. 3. Het haar het liefst gevlochten opsturen Het moet duidelijk zijn wat de bovenkant en wat de onderkant van het haar is. Dat heeft te maken met de haarschubben, die allemaal dezelfde kant op moeten staan, anders gaat het haar erg klitten. Als het haar gevlochten is, blijft het haar het mooiste bij elkaar en zal het niet snel beschadigen. 4. De leeftijd van het haar maakt niet uit Al is het haar 60 jaar oud, als het nog soepel en zacht aanvoelt, kan het gebruikt worden voor een mooie pruik. Wat gebeurt er met het haar als het gedoneerd is? Iedereen die zijn of haar vlecht opstuurt aan Stichting Haarwensen krijgt een bedankbrief en ontvangt ook nog een leuke sleutelhanger. Al het ontvangen haar wordt daarna gesorteerd op kleur, lengte en structuur. Voor één pruik zijn ongeveer 3 à 4 vlechten nodig. De Haarwensen pruiken worden in Azië gemaakt. Het maken van een pruik is heel veel werk, want elk haartje moet apart op een netje worden geknoopt. Daar is één persoon ongeveer 6 volle dagen mee bezig. Het duurt ongeveer 3 maanden tot het haar als pruik terug is in Nederland.

3 Hoe kan een kind een pruik krijgen? Meestal bellen de ouders van de kinderen naar Stichting Haarwensen. Vaak zijn ze door het ziekenhuis geïnformeerd op de mogelijkheid tot het krijgen van een pruik. Ze moeten dan een paar foto s opsturen van hun kind met haar, zodat de medewerkers van Stichting Haarwensen een paar pruiken kunnen uitzoeken die qua kleur goed passen bij het kind. Enkele dagen later kunnen de kinderen dan deze pruiken komen passen bij één van de bij Haarwensen aangesloten haarwerksalons in Nederland. De door het kind uitgekozen pruik wordt dan ook in model geknipt en eens in de drie weken mogen de kinderen met de pruik terugkomen voor het onderhoud. Want een pruik heeft wel speciale verzorging nodig. Ook hiervoor hoeven de ouders niets te betalen. Hoe komt Stichting Haarwensen aan geld? Omdat veel mensen hun haar schenken, kan Stichting Haarwensen de pruiken goedkoper laten produceren. Het haar hoeft immers niet te worden ingekocht. De kosten voor het maken van een pruik, inclusief het onderhoud, kost ongeveer 1.500,-. Stichting Haarwensen heeft dus niet alleen haar, maar ook veel geld nodig om de pruiken te kunnen laten maken en te laten onderhouden. Gelukkig zijn er veel kinderen en volwassenen die allerlei bijzondere acties organiseren om geld op te halen, maar ook bedrijven sponsoren de pruiken. Bij een donatie van 1.500,- ontvangt de sponsor een certificaat met daarop een foto van de pruik. Op die manier dragen zij bij aan een glimlach op het gezicht van deze kinderen.

4 Saartje is de mascotte van Stichting Haarwensen Stichting Haarwensen heeft haar eigen mascotte: Saartje. Een leuke, vrolijke pop mét een gele bos haar. De opbrengst van de verkoop van Saartje komt geheel ten goede aan Haarwensen en zal worden gebruikt voor het maken van de pruiken. Saartje is te koop voor 7,95. Deze kan via de webshop van Haarwensen worden gekocht. Kinderboek Nieuw haar voor Anna Anna en Saar zijn beste vriendinnen. Als Anna ziek is en haar haren verliest is Saar vastbesloten haar te helpen... 'Nieuw haar voor Anna' is een voorleesboek maar kan ook prima door beginnende lezers zelfstandig gelezen worden. Het is een vrolijk geïllustreerd kinderboek waarin het verhaal van een ziek meisje wordt verteld. Het kinderboek is uitgegeven ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van Stichting Haarwensen. 'Nieuw haar voor Anna' is voor slechts 9,95 te koop via de webshop. De opbrengst van dit kinderboek komt ook bij Haarwensen terecht. Tip! Natuurlijk is het de bedoeling dat je je spreekbeurt in je eigen woorden voorbereid en deze informatie niet klakkeloos overneemt. Na afloop van je spreekbeurt worden er vaak vragen aan je gesteld, maar je kunt natuurlijk ook vragen aan je klas stellen of een quiz met ze doen. Een paar voorbeelden hiervan vind je op de volgende pagina. Jouw spreekbeurt wordt natuurlijk extra bijzonder als je zelf je haar hebt gedoneerd en daarvan ook foto s, of misschien zelfs wel je eigen afgeknipte vlecht kunt laten zien!

5 Voorbeelden van quizvragen 1. Door wie werd Stichting Haarwensen opgericht? a. Saartje ter Haar b. Yvonne de Boer c. Paul de Leeuw d. Een dokter in het AMC 2. Hoe lang moet je vlecht zijn als je die wilt geven aan Stichting Haarwensen? a. Minimaal 15 cm b. Minimaal 20 cm c. Minimaal 25 cm d. Minimaal 30 cm 3. Wat betekent alopecia areata? a. Pleksgewijze kaalheid b. Bulten op je hoofd c. Haaruitval d. Haargroeimiddel 4. Hoe lang denk je dat de langste staart is die ooit aan Haarwensen werd gegeven? a. 55 cm b. 85 cm c. 105 cm d. 230 cm 5. Waar worden de pruiken van Haarwensen gemaakt? a. Nederland b. Duitsland c. Zuid-Amerika d. Azië 6. Hoe komt het dat kinderen met kanker kaal kunnen worden? a. Dat is een bijwerking van de kanker. b. Dat is een bijwerking van de medicijnen. c. Dat is handiger voor de doktoren bij de behandeling. d. Dat komt omdat hun vader ook kaal is. 7. Hoe komt Stichting Haarwensen aan geld? a. Door subsidie van de Nederlandse regering b. Door acties en donaties van kinderen, volwassenen en bedrijven c. Haarwensen heeft geen geld nodig want ze krijgen al het haar d. van de Sultan van Brunei. 8. Tot welke leeftijd kun je een pruik van Haarwensen krijgen? a. Tot en met 12 jaar b. Tot en met 18 jaar c. Tot en met 21 jaar d. Tot en met 25 jaar

6 9. Hoe heet de mascotte van Stichting Haarwensen? a. Saartje b. Blondie c. Fleur d. Madelief 10. Hoeveel vlechten zijn er nodig voor 1 pruik? a b. 5 c. 3-4 d. 1 Antwoorden 1. b 2. d 3. a 4. c 5. d 6. b 7. b 8. b 9. a 10. c Voorbeelden van open vragen 1. Zou jij je haar afknippen voor een ziek kind? Waarom wel of waarom niet? 2. Zou jij een pruik willen dragen als je kaal zou zijn? Waarom? 3. Kennen jullie iemand die een pruik draagt? 4. Wie van jullie kent iemand met alopecia? Kun je daar wat over vertellen? 5. Wie van jullie kent een kind dat kanker heeft of heeft gehad? Wil je daar wat over vertellen? 6. Zullen we met de hele klas een actie voor Haarwensen organiseren?

Informatie voor een spreekbeurt

Informatie voor een spreekbeurt Informatie voor een spreekbeurt Hoe is Stichting Haarwensen ontstaan? Stichting Haarwensen is opgericht door Yvonne de Boer en officieel gestart op 7 april 2008 met een grootse opening in het AMC, waarbij

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING HAARWENSEN

BELEIDSPLAN STICHTING HAARWENSEN BELEIDSPLAN STICHTING HAARWENSEN 2015 2018 Stichting Haarwensen Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht 0297-745300 www.haarwensen.nl info@haarwensen.nl KvK 34290369 Inleiding In dit beleidsplan beschrijft Stichting

Nadere informatie

Ziekmelden kan via:

Ziekmelden kan via: Ziekmelden kan via: afwezigdommeldal@eenbes.nl. Telefonisch van 8.00 uur tot 8.30 uur. Heeft u Facebook? Kijk ook eens op onze pagina: Brede School Dommeldal 29 juni 2017 nummer 37 Belangrijke data 10

Nadere informatie

BELEIDSPLAN STICHTING HAARWENSEN

BELEIDSPLAN STICHTING HAARWENSEN BELEIDSPLAN STICHTING HAARWENSEN 2012 2015 Stichting Haarwensen Industrieweg 15 3641 RK Mijdrecht 0297-745300 www.haarwensen.nl info@haarwensen.nl KvK 34290369 Inleiding In dit beleidsplan beschrijft Stichting

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Inleiding In dit beleidsplan beschrijft Stichting Haarwensen haar beleidsvoornemens voor de periode 2018-2021. Het door de Stichting in deze periode te voeren beleid is veelal afhankelijk van het haar

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Haarwensen Boekjaar 2011

Jaarverslag Stichting Haarwensen Boekjaar 2011 Jaarverslag Stichting Haarwensen Boekjaar Inhoudsopgave Rapport Bladzijde Algemene informatie Stichting Haarwensen 3 Doelstelling 3 Historie 3 Bestuurssamenstelling 3 Activiteiten Stichting Haarwensen

Nadere informatie

Koeling van de hoofdhuid bij chemotherapie

Koeling van de hoofdhuid bij chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE Koeling van de hoofdhuid bij chemotherapie BEHANDELING Koeling van de hoofdhuid bij chemotherapie Eén van de meest zichtbare en vervelende bijwerkingen van cytostatica is haaruitval.

Nadere informatie

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom.

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom. Gezondheid kanker op pagina 4/5 van Kidsweek. A B C a) Welke ziekte heeft Jacintha gehad? b) Hoe heet het boek waar Jacintha aan meegeholpen heeft? c) Ken jij iemand in jouw omgeving die kanker heeft?

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling. Bij chemotherapie

Hoofdhuidkoeling. Bij chemotherapie Hoofdhuidkoeling Bij chemotherapie 2 U krijgt chemotherapie. Een bijwerking van chemotherapie is soms haaruitval. Deze haaruitval wordt veroorzaakt doordat de haarvormende cellen door de chemotherapie

Nadere informatie

Breng jouw project via social media onder de aandacht!

Breng jouw project via social media onder de aandacht! Breng jouw project via social media onder de aandacht! Hieronder vind je enkele tips en voorbeeldberichten die gebruikt kunnen worden op de Facebook-pagina en Twitter-account van je club.... Facebook Tip

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling. Bij chemotherapie

Hoofdhuidkoeling. Bij chemotherapie Hoofdhuidkoeling Bij chemotherapie 2 U krijgt chemotherapie. Een bijwerking van chemotherapie is soms haaruitval. Deze haaruitval wordt veroorzaakt doordat de haarvormende cellen door de chemotherapie

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Reserveren van een haarwerk als een patiënt hoofdhuidkoeling krijgt 3 3. Hoe werkt de hoofdhuidkoeler? 3 4. Bijwerkingen 4 5. Adviezen

Nadere informatie

3. Alopecia areata. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

3. Alopecia areata. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 3. Alopecia areata Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is alopecia areata? Bij alopecia areata ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien.

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie

MASCOTTE ACTEER TIPS. Have fun

MASCOTTE ACTEER TIPS. Have fun MASCOTTE ACTEER TIPS Have fun 1 Wilt men met je op de foto? Dan is het goed om je te realiseren dat de mascotte in de camera moet kijken, niet jij vanuit het kostuum. Veelal is het zicht vanuit de mascotte

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie

Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie Inleiding Een chemotherapie kan haarverlies tot gevolg hebben. Veel patiënten ervaren dit als belastend. Door hoofdhuidkoeling kan het haarverlies als gevolg van

Nadere informatie

Waar is een kinderverhoor?

Waar is een kinderverhoor? Kinderverhoor De rechter gaat binnenkort een beslissing nemen in een zaak waar jij bij betrokken bent. Voordat de rechter een beslissing kan nemen, wil de rechter graag van jou horen hoe jij er over denkt.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Haarwerk. een mooie oplossing voor tijdelijk haarverlies. Haarwerkproducten van Mienis kapsalon. Samen met u naar een prachtig resultaat.

Haarwerk. een mooie oplossing voor tijdelijk haarverlies. Haarwerkproducten van Mienis kapsalon. Samen met u naar een prachtig resultaat. Haarwerk een mooie oplossing voor tijdelijk haarverlies Haarwerkproducten van Mienis kapsalon. Samen met u naar een prachtig resultaat. Een mooie oplossing voor tijdelijk haarverlies Er komt veel op u

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2 Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten en discussiëren. De vragen worden kort ingeleid. Onderwerpen zijn onder meer de

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling. Supplement informatiewijzer oncologie

Hoofdhuidkoeling. Supplement informatiewijzer oncologie Supplement informatiewijzer oncologie Hoofdhuidkoeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Reserveren van een haarwerk wanneer een patiënt hoofdhuidkoeling krijgt 3. Hoe werkt de hoofdhuidkoeler? 4. Bijwerkingen

Nadere informatie

ONDERSCHEIDEND FRANCIS SCHROEMBGES

ONDERSCHEIDEND FRANCIS SCHROEMBGES ONDERSCHEIDEND FRANCIS SCHROEMBGES - Wil voor alle cliënten, met elk budget, kunnen voorzien in hun behoefte. - Het standaard haarwerk (pruiken) en haarwerk op maat aanbieden - Exclusief kan zij couture

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Oncologie kind. Aan de kinderen en/of ouders/verzorgers

PATIËNTEN INFORMATIE. Oncologie kind. Aan de kinderen en/of ouders/verzorgers PATIËNTEN INFORMATIE Oncologie kind Aan de kinderen en/of ouders/verzorgers 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort word je behandeld in het Maasstad Ziekenhuis. Dat zal gebeuren in dagbehandeling. Dat wil zeggen

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Een chemotherapie kan haarverlies tot gevolg hebben. Veel patiënten ervaren dit als belastend. Door hoofdhuidkoeling

Nadere informatie

Inknippen van je tongriempje

Inknippen van je tongriempje Wilhelmina Kinderziekenhuis Inknippen van je tongriempje Wat staat er in deze folder Inleiding voor ouders 2 Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar 4 Inknippen van het tongriempje 6 Tips 9 Wil je meer

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen Overdenking zondag 13 maart 2016, KSG-dienst, in de Terskflierkerk 5 e zondag 40 dagentijd Wat maakt mij sterk? Lezing Rechters 16: 15-20 Door ds. A.J.Wouda De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief II juli 2013

Nieuwsbrief II juli 2013 Nieuwsbrief II juli 2013 inhoud Nieuwsbrief II juli 2013 3 vroegere tijden herleven Wageningen bestaat dit jaar 750 jaar! Kapsalon Hoksbergen wil daar graag op haar manier bij stil staan door oude tijden

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling

Patiënteninformatie. Pijnmeting op de kinderafdeling Patiënteninformatie Pijnmeting op de kinderafdeling Deze brochure is geschreven om u, ouders/verzorgers maar ook uw kind, meer informatie te geven over pijn. Allereerst proberen we uit te leggen wat pijn

Nadere informatie

Donor. Inleiding. Hoofdstukken. Wat is een donor?

Donor. Inleiding. Hoofdstukken. Wat is een donor? Donor Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over donor zijn. Omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen donor zijn. En ik wil jullie graag vertellen wat donor zijn eigenlijk precies is en waarom iedereen

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Alopecia areata. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Alopecia areata. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Alopecia areata i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is alopecia areata? Bij alopecia areata ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien. Deze kale plekken

Nadere informatie

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners

Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Je rechten bij de dokter vanaf 12 jaar Informatie voor tieners Vrouw Moeder Kindcentrum In deze folder kun je lezen hoe het zit met jouw rechten en plichten in het ziekenhuis. Wie geeft bijvoorbeeld toestemming

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar?

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar? 2 vogel Piet Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? De peuters luisteren en spelen met het prentenboek Vogel Piet. Het verhaal gaat over vogel Piet, een vogeltje zonder veren. het prentenboek

Nadere informatie

Haarverzorging en haaruitval

Haarverzorging en haaruitval Haarverzorging en haaruitval Inhoudsopgave 1. Haarverzorging 1.1 Kapsel 1.2 Haar wassen 1.3 Kammen en verzorgen 2. Gedeeltelijke of volledige haaruitval 2.1 Hoofd bedekken 2.2 Losse haren 2.3 Kaalheid

Nadere informatie

Voorwoord. Hans J. Diks, februari 2013. Meer info

Voorwoord. Hans J. Diks, februari 2013. Meer info Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord Inleiding In dit boekje ontdek je Waarom dit boekje? 1. De oorzaken van haaruitval bij vrouwen De drie oorzaken van haaruitval

Nadere informatie

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk?

Anorexia. Inleiding. Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk? Anorexia Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Anorexia nervosa. Anorexia is een ernstige ziekte waarbij degene die het heeft zichzelf min of meer uithongert. Deze patiënten zijn dan ook extreem mager.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

ALOPECIA AREATA FRANCISCUS VLIETLAND

ALOPECIA AREATA FRANCISCUS VLIETLAND ALOPECIA AREATA FRANCISCUS VLIETLAND Wat is alopecia areata? Bij alopecia areata ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien. Deze kale plekken hebben meestal een ronde of ovale

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Haarwensen Boekjaar 2012

Jaarverslag Stichting Haarwensen Boekjaar 2012 Jaarverslag Stichting Haarwensen Boekjaar Inhoudsopgave Inleiding 3 Algemene informatie Stichting Haarwensen 4 Doelstelling 4 Historie 4 Bestuurssamenstelling 5 Activiteiten Stichting Haarwensen 6 Fondswerving

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie. Oncologie

Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie. Oncologie Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie Oncologie . Hoofdhuidkoeling bij chemotherapie Inleiding Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Naast lichamelijk en emotionele problemen die de ziekte met zich

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. December 2014

NIEUWSBRIEF. December 2014 NIEUWSBRIEF December 2014 Handicamp Outdoor: de vrijwilligersorganisatie die lichamelijk gehandicapten de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan avontuurlijke en betaalbare kampeervakanties, met onze

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram)

Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) Röntgenonderzoek van je blaas en urinewegen (mictiecystogram) De afspraak voor de mictiecystogram Het onderzoek van je blaas en urinewegen vindt plaats op: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt verwacht

Nadere informatie

Kinderen uit familiehuwelijken

Kinderen uit familiehuwelijken Een gezonde baby Kinderen uit familiehuwelijken De geboorte van je baby is een van de mooiste momenten in je leven. Negen maanden lang kijk je er naar uit. Natuurlijk hoop je dat je kind gezond is. Gelukkig

Nadere informatie

voor een goed doel Toon en René en Stichting MaraThOON In natura

voor een goed doel Toon en René en Stichting MaraThOON In natura voor een goed doel Toon en René en Stichting MaraThOON In november 2008 overleed Toon de Wit op 41-jarige leeftijd aan kanker. Stichting MaraThOON is een eerbetoon aan hem. Onverwacht overleed ook initiatiefnemer

Nadere informatie

Milieuopdrachten Sarahs Wereld

Milieuopdrachten Sarahs Wereld Milieuopdrachten Sarahs Wereld Om de wereld milieuvriendelijker te maken, heeft Sarah zeven milieutips. 1. De ruil je rijk! tip 2. De koop tweedehands! tip 3. De kijk uit wat je koopt! tip 4. De haal het

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

De heppiepet. de behandeling

De heppiepet. de behandeling 1 De heppiepet de behandeling Een manier om je ziekte te genezen. Het maakt je beter. Oma s vriendin moet naar het ziekenhuis voor een behandeling. Ze krijgt chemotherapie. soorten de pillen de chemotherapie

Nadere informatie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie

Zonder toestemming. Nota BOPZ eenvoudige versie Nota BOPZ eenvoudige versie Zonder toestemming Ben je soms boos? Ben je soms boos en ben je dan wel eens gevaarlijk voor jezelf of anderen? Of doe je wel eens dingen die niet mogen? Soms moeten begeleiders

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Rotterdam

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Kabouter Keu is weg! Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Ik weet het zeker. Vandaag gaat het me lukken!, gniffelt

Nadere informatie

Klimoppertje Datum: 9-10-2015

Klimoppertje Datum: 9-10-2015 Klimoppertje Datum: 9-10-2015 Activiteiten komende weken 14 oktober groep 6 uitstapje naar Weerterbos 18 oktober kledingbeurs 26 t/m 30 oktober herfstvakantie Nieuwe leerlingenraad Hallo allemaal Wij zijn

Nadere informatie

Menselijk haar in mode en kunst. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst

Menselijk haar in mode en kunst. HAAR! Menselijk haar in mode en kunst Menselijk haar in mode en kunst In het Centraal Museum Utrecht. In deze kijkwijzer nemen we je mee naar de tentoonstelling en vertellen over een aantal (kunst)werken of (haar)kunstenaars. Maar er is natuurlijk

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Plaveiselcelcarcinoom. Huidkanker

Plaveiselcelcarcinoom. Huidkanker Plaveiselcelcarcinoom Huidkanker Uw behandelend arts heeft een plaveiselcelcarcinoom bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar. Behorende bij het onderzoek:

Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar. Behorende bij het onderzoek: Patiënteninformatiefolder Voor patiënten van 12 t/m 17 jaar Behorende bij het onderzoek: International CIDP Outcome Study (ICOS) Een studie naar de variatie en de voorspellers van het ziektebeloop bij

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Wat gebeurt er op de POS-poli kinder-cardiologie? Een (kijk) operatie aan je hart, dan eerst naar de POS-poli kinder-cardiologie

Wat gebeurt er op de POS-poli kinder-cardiologie? Een (kijk) operatie aan je hart, dan eerst naar de POS-poli kinder-cardiologie Wat gebeurt er op de POS-poli kinder-cardiologie? Een (kijk) operatie aan je hart, dan eerst naar de POS-poli kinder-cardiologie Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Wat gebeurt er op

Nadere informatie

Illustraties: Anna Deen student Grafisch Lyceum Rotterdam Lay-out: Arlette Hol student Grafisch Lyceum Rotterdam

Illustraties: Anna Deen student Grafisch Lyceum Rotterdam Lay-out: Arlette Hol student Grafisch Lyceum Rotterdam Naam Illustraties: Anna Deen student Grafisch Lyceum Rotterdam Lay-out: Arlette Hol student Grafisch Lyceum Rotterdam Inhoud De Daniel Basisschool Challange 4 Sponsorloop 5 Laat je sponsoren 6 Je eigen

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN!

PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! PIJN BIJ KINDEREN AU AU PIJN IS NIET FIJN! 978 Welkom op de Kinderafdeling Au Au Pijn is niet fijn!, deze folder gaat over pijn. Pijn is heel vervelend en soms ook moeilijk te begrijpen. We proberen je

Nadere informatie

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening

Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Seksualiteit bij jongeren met een (chronische) aandoening Op de polikliniek van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud ziekenhuis willen wij je met deze folder informatie geven over seksualiteit

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

Spreekbeurt houden over het ziekenhuis?

Spreekbeurt houden over het ziekenhuis? Algemeen Spreekbeurt houden over het ziekenhuis? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Spreekbeurtkoffer In het ziekenhuis... 3 Spreekbeurtkoffer Op de operatiekamer... 3 Spreekbeurtkoffers over astma en diabetes...

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

7. Wel of niet vertellen

7. Wel of niet vertellen Quizvragen hoofdstuk 6 1. Wanneer krijgt iemand een bloedtransfusie? 2. Hoe is het virus in jouw bloed terechtgekomen? 3. Komt een verkoudheid door de kou of door een virus? 4. Kan het virus in flesvoeding

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g 1 6 j a n u a r i 2 0 1 5 B a s i s s c h o o l d e r R e g e n b o o g 1 5 m e i 2 0 1 1 IN DIT NUMMER: KALENDER 1 NIEUWS VAN DE DIRECTIE 1 2 KALENDER Maandag

Nadere informatie

HOOFDHUIDKOELING tijdens chemotherapie

HOOFDHUIDKOELING tijdens chemotherapie HOOFDHUIDKOELING tijdens chemotherapie HOOFDHUIDKOELING tijdens chemotherapie De chemotherapie die u binnenkort zult krijgen, brengt haarverlies met zich mee. Hoewel haarverlies bijna altijd tijdelijk

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

Hoofdhuidkoeling. Dagbehandeling Oncologie

Hoofdhuidkoeling. Dagbehandeling Oncologie 00 Hoofdhuidkoeling Dagbehandeling Oncologie 1 Deze folder geeft u informatie over hoofdhuidkoeling tijdens chemotherapie. Door de hoofdhuid te koelen tijdens de therapie kan bij bepaalde chemokuren de

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie